Alternative diets for poultry and swine: a brief review

Main Article Content

Danilo de Souza Sanches
Charles Kiefer
Elis Regina de Moraes Garcia

Abstract

In the midst of the current scenario of high production costs, exploring nutritional methods and strategies that make production viable is extremely relevant, in addition to helping nutritionists in decision-making due to fluctuations in the price of corn and soybean meal. The replacement of corn and soybean meal by alternative foods in alternative diets associated or not with exogenous enzymes and nutritionally adjusted or not, can be an excellent nutritional strategy for poultry and swine, in order to lower the cost of the feed without impairing the productive performance. In addition, it is understood that new studies must be carried out in order to completely replace corn and soybean meal with alternative ingredients in the diets, evaluating not only the performance, nutrient metabolism, nutrient excretion, but also the economic potential, fertilizer and energy from waste. Such information can contribute to sustainable and viable production, mainly favoring producers and everyone involved in the poultry and pork production chain.

Article Details

How to Cite
SANCHES, D. de S.; KIEFER, C. .; GARCIA, E. R. de M. Alternative diets for poultry and swine: a brief review. Revista Eletrônica Multidisciplinar de Investigação Científica, Brasil, v. 2, n. 1, 2023. DOI: 10.56166/remici.2023.2.v2n1.2.3. Disponível em: https://remici.com.br/index.php/revista/article/view/40. Acesso em: 23 nov. 2024.
Section
Artigos
Author Biographies

Charles Kiefer, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Natural de Cachoeira do Sul, Rio Grande do Sul. É Técnico em Agropecuária com Aperfeiçoamento em Zootecnia (1997) pela Escola Agrotécnica Federal de São Vicente do Sul. Possui graduação em Zootecnia (2001) pela Universidade Federal de Santa Maria. É Mestre (2003), Doutor (2006) e Pós-Doutor (2010) em Zootecnia, na área de Nutrição e Produção de Monogástricos, pela Universidade Federal de Viçosa. Foi Coordenador do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal da UFMS (Gestão 2013-2016). Foi conselheiro do Conselho de Pesquisa da UFMS (Gestão 2013-2016). Foi Coordenador do Curso de Graduação em Zootecnia da UFMS (Gestão 2018-2019). Foi conselheiro do Conselho de Graduação da UFMS (Gestão 2018-2019). Atualmente é professor Associado da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul. É líder do grupo de Pesquisa Nutrição e Produção de Suínos (CNPq). É professor e orientador do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal nas disciplinas de Nutrição de Não Ruminantes, Tópicos Avançados em Suinocultura, Aditivos para dietas de Não Ruminantes e Técnicas de Formulação de dietas para Não Ruminantes. Na graduação é professor das disciplinas de Nutrição Animal, Nutrição de Não Ruminantes, Técnicas de Formulação de Dietas e Suinocultura. É editor associado da Revista Ciência Rural e revisor de diversos periódicos científicos. Como pesquisador atua nas áreas de Nutrição, Manejo e Produção de Não Ruminantes

Elis Regina de Moraes Garcia, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul

Possui graduação em Zootecnia, mestrado e doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá. Pós-doutorado pela Universidade Estadual de Maringá. Atualmente é professora associada no Curso de Graduação em Zootecnia e docente permanente do Programa de Pós-graduação em Zootecnia da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul - UEMS/Aquidauana. É responsável pelas disciplinas de Avicultura, Tópicos Especiais em Avicultura, Manejo de Matrizes e Incubação dos Ovos, Alimentação de não Ruminantes e Vivência Prática em Avicultura no curso de graduação em Zootecnia, e Nutrição de Não Ruminantes e Tópicos Avançados em Avicultura no Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Produção Animal no Cerrado e Pantanal. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em nutrição de monogástricos, atuando principalmente nos seguintes temas: frangos de corte, poedeiras comerciais e codornas (postura e corte).

References

ANDRADE, G. C. A. et al. Xylanases in diets with alternative feeds and energy reduction in commercial layers. Semina:Ciencias Agrarias, v. 42, n. 5, p. 3007–3028, 2021.

CARVALHO, P. L. O. et al. Alimentos alternativos para suínos. Ciências Agrarias, p. 272, 2015.

CHAVES, N. R. B. et al. Phytase and xylanase in diets with nutritional adjustments and their effects on serum biochemistry, morphometry and intestinal health of broilers. Anais da Academia Brasileira de Ciencias, v. 92, p. 1–16, 2020.

CORASSA, A.; SOUZA, C. D. Uso de DDGS de milho para suínos: uma breve revisão. Scientia Agraria Paranaensis, v. 17, n. 2, p. 157, 2018.

FARIAS, V. A. F. Xilanase, Fitase E Protease Isoladas e Associadas em Dietas com Ajustes Nutricionais para Suínos Machos Castrados dos 30 aos 100 Kg. [s.l.] Tese (Doutorado) – Universidade Federal de Mato Grosso do Sul. Campo Grande, 2021.

GOMES, T. R. et al. Efeito da inclusão de farelo de arroz integral em rações para leitões de 21 a 42 dias de idade. Archivos de Zootecnia, v. 61, n. 233, p. 129–139, 2012.

LUDKE, J. V et al. Alternativas para alimentação de frangos de corte. Avicultura Industrial, v. 06, n. 1309, p. 8, 2021.

MARQUES, B. M. F. P. P. et al. Substituição de milho por sorgo baixo tanino em dietas para suínos: digestibilidade e metabolismo. Arq. Bras. Med. Vet. Zootec, p. 767–772, 2007.

MOREIRA, F. R. C. et al. Substituição parcial do milho por sorgo granífero na alimentação de suínos nas fases de creche, crescimento e terminação. Rev. Bras. Saúde Prod. Anim, v. 15, n. 1, p. 94–107, 2014.

OLUKOSI, O. A.; COWIESON, A. J.; ADEOLA, O. Age-Related Influence of a Cocktail of Xylanase, Amylase, and Protease or Phytase Individually or in Combination in Broilers 1. Poultry Science, v. 86, n. 1, p. 77–86, 2007.

PAULA, V. R. C. Vinicius Ricardo Cambito de Paula Zootecnista. [s.l.] Tese (Doutorado) - Universidade de São Paulo. Piracicaba, 2021.

ROSTAGNO, H. S. et al. Tabela Brasileiras de Aves e Suínos (composição de alimentos e exigências nutricionais). 4. ed. Viçosa, MG: Editora UFV, 2017.

SILVA, D. R. Fitase e grãos secos destilados com solúveis para suínos em crescimento. [s.l.] Dissertação de Mestrado. Universidade Federal de Mato Grosso., 2017.

STEIN, H. H.; SHURSON, G. C. Board-invited review: The use and application of distillers dried grains with solubles in swine diets. Journal of Animal Science, v. 87, n. 4, p. 1292–1303, 2009.

STUANI, J. L.; CORASSA, A.; SILVA, I. P. A. Caracterização nutricional e uso de DDGS em dietas para suínos em crescimento e terminação - Abordagem analítica. Nativa, v. 4, n. 2, p. 116–120, 27 abr. 2016.

SWIATKIEWICZ, S.; ARCZEWSKA-WLOSEK, A.; JOZEFIAK, D. Feed enzymes, probiotic, or chitosan can improve the nutritional efficacy of broiler chicken diets containing a high level of distillers dried grains with solubles. Livestock Science, v. 163, n. 1, p. 110–119, 2014.

WALK, C. L.; POERNAMA, F. Evaluation of phytase, xylanase, and protease in reduced nutrient diets fed to broilers. Journal of Applied Poultry Research, v. 28, n. 1, p. 85–93, 2019.

URRIOLA, P.E. et al. . Prediction of in vivo amino acid digestibility of dried distillers grains with solubles (DDGS) from selected physical and chemical characteristics. Journal of Animal Science, Champaign, v.91, n.9, p.4389-4396, 2010.